|
|
Produkcja żywności w przyszłości
|
|
Biofizyczne skutki zmian klimatu będą w niektórych regionach korzystne dla produkcji żywności, w innych będą one negatywne. Skutki te będą się zmieniać z upływem czasu. Czynniki społeczno-ekonomiczne, które mają wpływ na produkcję żywności, to wzrost liczby ludności, zmiany w cenach żywności i handlu oraz możliwości adaptacyjne poszczególnych krajów. Naukowcy łączą różne modele matematyczne (modele klimatu, rolnictwa i gospodarki) aby przewidzieć wpływy globalnej zmiany klimatu na produkcję żywości w różnych regionach. Rysunek pokazuje rezultaty uzyskane dla roku 2020, 2050 i 2080 przy użyciu scenariusza klimatycznego Hadley’a (dokładniejsze wyjaśnienie działania tych modeli znajdziesz w części „Dowiedz się więcej!”). Interpretując mapy należy pamiętać, że wyniki zależą od klimatu, wpływu CO2 na rośliny uprawne, od zmian w czynnikach społeczno-ekonomicznych i od postępu technicznego. Na przykład w krajach lepiej rozwiniętych mniejsze sumy opadów mogą być wyrównane poprzez rozbudowę systemów nawadniających, co nie jest możliwe w krajach słabiej rozwiniętych. |
Jak pokazano na ryc. 1, wzrost temperatury w wielu częściach Afryki z pewnością zmniejszy produkcję żywności. Zmniejszenie ilości opadów w Australii będzie również szkodliwe dla roślin uprawnych, ale w niektórych przypadkach ten niedobór wilgoci można zrekompensować przez nawadnianie. Zwiększenie ilości opadów połączone z umiarkowanym wzrostem temperatury w Ameryce Północnej może wpłynąć korzystnie na produkcję żywności w tym regionie. Mapy pokazują, że zmiany klimatyczne mogą w niewspółmiernie dużym stopniu dotknąć kraje uboższe. |
Czynniki wpływające na przyszłą produkcję żywności:Naukowcy zawsze podkreślają, ze przewidywanie przyszłości jest bardzo trudne. Trudniejsze nawet, jeśli chodzi o zmiany w produkcji żywności, niż w przypadku zmian klimatu. Kliknij na poniższe obrazki, aby zrozumieć, jakie czynnik należy wziąć pod uwagę chcąc przewidzieć wpływ zmiany klimatu na produkcję żywności. a) w krajach rozwijających się |
|
|
|
2. Postęp techniczny – czy dostępna jest wiedza techniczna, wsparcie finansowe i wyposażenie techniczne konieczne do złagodzenia wpływu zmian klimatu? Porównaj kraje, gdzie ludzie biorą wodę ze studni publicznych z krajami, gdzie stosowanie nowoczesnej metody nawadniania kropelkowego pozwala na rozważne wykorzystanie każdej kropli wody! 3. Infrastruktura – jakie środki są dostępne dla przezwyciężenia lokalnego lub regionalnego niedoboru żywności? Porównaj, na przykład, sektor transportu. 4. Handel – czy jest uczciwy? Porównaj, ile zarabiają producenci, handlowcy i sprzedawcy. Zwróć uwagę, jak zmienia się cena kawy na poszczególnych etapach produkcji zanim trafi ona na półki w europejskich sklepach. 5. Rynki – jak rozwijają się rynki i jak się zachowują, jeśli z powodu powodzi lub suszy powstają czasowe niedobory niektórych towarów? Zastanów się, jaka żywność i skąd trafia na lokalny rynek w Nigrze oraz do dużego sklepu spożywczego w Kalifornii.
|
Źródła ilustracji: |
|