
|
![]() |
Klimat i rolnictwoWiadomości podstawowe |
WstępPostępująca degradacja gleb, wody i zasobów ekosystemów, wynikająca z nadmiernej eksploatacji sprawia, że odpowiednie zaopatrzenie w żywność ponad 6-miliardowej populacji świata staje się coraz trudniejsze. Ze względu na wzajemne zależności między systemami produkcji żywności na świecie, konsekwencje zmian w światowym wzorcu podaży i popytu żywności mogą dotknąć więcej niż tylko kilka miejsc na Ziemi. |
Klimat jest podstawowym składnikiem zasobów przyrody i ważnym elementem zrównoważonego rozwoju. Rolnictwo i zasoby wodne są istotnie związane z klimatem. Jeśli gromadzenie się gazów cieplarnianych w atmosferze nie zostanie ograniczone, to prędzej czy później doprowadzi to do ocieplenia powierzchni Ziemi, co wpłynie na klimat w skali regionalnej. Globalne ocieplenie prawdopodobnie zmodyfikuje również charakter zmienności klimatu i zwiększy występowanie ekstremalnych zjawisk pogodowych. Zmiany klimatyczne w różnych regionach spowodowane globalnym ociepleniem mogą wpływać na produkcję żywności, na występowanie szkodników i chorób roślin uprawnych oraz na koszty produkcji. Należy się spodziewać, że negatywne skutki w znacznie większym stopniu dotkną ubogich niż bogatych. W części „Wiadomości podstawowe” pola tematycznego "Klimat i rolnictwo" skoncentrujemy się na wyjaśnieniu, w jaki sposób zmiany klimatu mogą wpływać na produkcję żywności i jak klimat oraz rośliny i systemy produkcji żywności na świecie wzajemnie na siebie oddziałują. |
1. Rośliny a klimat- Rośliny a środowisko 2. Zmiany klimatu a rolnictwo- Jak zmiany klimatu wpływają na rośliny? 3. Susza w rejonie Śródziemnomorskim- Co to jest susza? |
![]() |
|
|