|
 |
|
|
|
 |
|
|
 |
Klimat i rolnictwo
Wiadomości podstawowe |
Produkcja żywności w przyszłości
W przyszłości na produkcję żywności będą miały wpływ zarówno zmiany warunków biofizycznych (temperatura, opady i CO2), jak i zmiany czynników społeczno-ekonomicznych, takich jak liczba ludności, którą będzie trzeba wyżywić, handel żywnością pomiędzy różnymi krajami na świecie, czy postęp technologiczny. |
|
|
|
|
 |
|
 |
1. Wyniki prognoz przyszłych zmian plonów przy użyciu modeli. Objaśnienia: yield change (%) - zmiana plonów w procentach, w porównaniu z dniem dzisiejszym Źródło: Rosenzweig i Iglesias, 2002
|
|
 |
Biofizyczne skutki zmian klimatu będą w niektórych regionach korzystne dla produkcji żywności, w innych będą one negatywne. Skutki te będą się zmieniać z upływem czasu. Czynniki społeczno-ekonomiczne, które mają wpływ na produkcję żywności, to wzrost liczby ludności, zmiany w cenach żywności i handlu oraz możliwości adaptacyjne poszczególnych krajów.
Naukowcy łączą różne modele matematyczne (modele klimatu, rolnictwa i gospodarki) aby przewidzieć wpływy globalnej zmiany klimatu na produkcję żywości w różnych regionach. Rysunek pokazuje rezultaty uzyskane dla roku 2020, 2050 i 2080 przy użyciu scenariusza klimatycznego Hadley’a (dokładniejsze wyjaśnienie działania tych modeli znajdziesz w części „Dowiedz się więcej!”).
Interpretując mapy należy pamiętać, że wyniki zależą od klimatu, wpływu CO2 na rośliny uprawne, od zmian w czynnikach społeczno-ekonomicznych i od postępu technicznego. Na przykład w krajach lepiej rozwiniętych mniejsze sumy opadów mogą być wyrównane poprzez rozbudowę systemów nawadniających, co nie jest możliwe w krajach słabiej rozwiniętych. |
Jak pokazano na ryc. 1, wzrost temperatury w wielu częściach Afryki z pewnością zmniejszy produkcję żywności. Zmniejszenie ilości opadów w Australii będzie również szkodliwe dla roślin uprawnych, ale w niektórych przypadkach ten niedobór wilgoci można zrekompensować przez nawadnianie. Zwiększenie ilości opadów połączone z umiarkowanym wzrostem temperatury w Ameryce Północnej może wpłynąć korzystnie na produkcję żywności w tym regionie. Mapy pokazują, że zmiany klimatyczne mogą w niewspółmiernie dużym stopniu dotknąć kraje uboższe. |
Czynniki wpływające na przyszłą produkcję żywności:
Naukowcy zawsze podkreślają, ze przewidywanie przyszłości jest bardzo trudne. Trudniejsze nawet, jeśli chodzi o zmiany w produkcji żywności, niż w przypadku zmian klimatu. Kliknij na poniższe obrazki, aby zrozumieć, jakie czynnik należy wziąć pod uwagę chcąc przewidzieć wpływ zmiany klimatu na produkcję żywności.
a) w krajach rozwijających się |
b) w rozwiniętych krajach uprzemysłowionych |
1. Demografia – jak będzie zmieniać się liczba ludności świata? Jak wielu ludzi trzeba będzie wyżywić? Porównaj wielkości aktualne i przewidywane dla dwóch uprzemysłowionych i dwóch rozwijających się krajów [źródło: US Census]
2. Postęp techniczny – czy dostępna jest wiedza techniczna, wsparcie finansowe i wyposażenie techniczne konieczne do złagodzenia wpływu zmian klimatu? Porównaj kraje, gdzie ludzie biorą wodę ze studni publicznych z krajami, gdzie stosowanie nowoczesnej metody nawadniania kropelkowego pozwala na rozważne wykorzystanie każdej kropli wody!
3. Infrastruktura – jakie środki są dostępne dla przezwyciężenia lokalnego lub regionalnego niedoboru żywności? Porównaj, na przykład, sektor transportu.
4. Handel – czy jest uczciwy? Porównaj, ile zarabiają producenci, handlowcy i sprzedawcy. Zwróć uwagę, jak zmienia się cena kawy na poszczególnych etapach produkcji zanim trafi ona na półki w europejskich sklepach.
5. Rynki – jak rozwijają się rynki i jak się zachowują, jeśli z powodu powodzi lub suszy powstają czasowe niedobory niektórych towarów? Zastanów się, jaka żywność i skąd trafia na lokalny rynek w Nigrze oraz do dużego sklepu spożywczego w Kalifornii.
|
Źródła ilustracji: 1. dane z zestawień statystycznych US census dotyczących ludności, wykres: Elmar Uherek 2., 3., 5. zdjęcia z okolic Agadez / Niger, autor: Peter Hilty 2. nawadnianie kropelkowe, autor: Alison Clayson dla UNESCO 4. dane z Oxfam 2003, wykres: Elmar Uherek 5. autor: Denise Daughtry
|
O tej stronie:
Autorzy: Marta Moneo i Ana Iglesias - Universidad Politécnica de Madrid - Hiszpania 1. Recenzent: Alex de Sherbinin - CIESIN, Columbia University - USA 2. Recenzent: Lily Parshall - Goddard Institute for space studies, Columbia University - USA Konsultacja dydaktyczna: Emilio Sternfeld - Colegio Virgen de Mirasierra - Hiszpania ostatnia aktualizacja: 12/05/2004 Tłumaczenie na język polski: Mgr Sebastian Wypych, Dr Anita Bokwa, Uniwersytet Jagielloński, Kraków
|
|
 |
|