espere Environmental Science Published for Everyobody Round the Earth
Printer friendly version of this page
Strona główna    Strona ESPERE International    Forum ESPERE    !GIFT2010!    Kontakt   
Klimat i rolnictwo
podstawy
więcej
1. Przeszłość i teraźniejszość
- Rośliny uprawne
- Choroby
- Historia
* Ćwiczenie 1
* Ćwiczenie 2
* Ćwiczenie 3
2. Przewidywanie przyszłości
3. Susza w basenie Morza Śródziemnego
     
 

Klimat i rolnictwo 

Dowiedz się więcej!

Przeszłość i teraźniejszość

Wpływ zmian klimatu na rolnictwo

Chociaż na rozwój rolnictwa wpływa wiele elementów, to ciągle jeszcze jest ono głównie zależne od klimatu, ponieważ ciepło, światło i woda są głównymi czynnikami wzrostu roślin uprawnych. Choroby roślin i inwazje szkodników oraz zapotrzebowanie na nawadnianie i możliwości jego realizacji również zależą od klimatu.
 

 

podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
podstawywięcej
 

Wielkość światowej produkcji żywności różni się w poszczególnych latach o klika procent. Przyczyną tych różnic są przeważnie warunki meteorologiczne. Niektóre regiony rolnicze są bardziej narażone na zmienność warunków pogodowych z roku na rok niż inne. Zazwyczaj najbardziej wrażliwe obszary są położone w krajach rozwijających się, gdzie dostępna technologia, umożliwiająca zapobieganie suszom i powodziom, jest mniej zaawansowana i gdzie główne czynniki fizyczno-geograficzne mające wpływ na produkcję rolną (gleby, rzeźba i klimat) są dla niej mniej odpowiednie. Podstawowym zadaniem naukowców zajmujących się oceną wpływu klimatu na rolnictwo jest rozpoznanie terenów najbardziej podatnych na działanie zmian klimatu, aby poprzez zastosowanie odpowiednich metod adaptacyjnych można było zminimalizować negatywne skutki tych zmian.
 

 

Przeczytaj także (tekst dostępny tylko w języku angielskim)

 

Rosenzweig, C., A. Iglesias, X.B. Yang, E. Chivian, and P. Epstein. 2000. Climate Change and US Agriculture: The impacts or warming and extreme weather events on productivity, plant diseases, and pests. Center for Health and the Global Environment, Harvard Medical School, Cambridge, MA.

http://www.med.harvard.edu/chge/resources.html

 

Farmland landscape in North America.
Photo by USDA. NRCS

 

 


O tej stronie:
Autorzy:  Marta Moneo i Ana Iglesias - Universidad Politécnica de Madrid - Hiszpania
1. Recenzent: Alex de Sherbinin - CIESIN, Columbia University - USA
2. Recenzent: Lily Parshall - Goddard Institute for space studies, Columbia University - USA
Konsultacja dydaktyczna: Emilio Sternfeld - Colegio Virgen de Mirasierra - Hiszpania
ostatnia aktualizacja: 12/05/2004
Tłumaczenie na język polski: Mgr Sebastian Wypych, Dr Anita Bokwa, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

 top

ESPERE / ACCENT

last updated 29.12.2004 12:48:26 | © ESPERE-ENC 2003 - 2013